Saduista voimaa - Elsa ja Narkissos

 

Katinka Tuisku

Katinka Tuisku

Lastenkirjailija Katinka Tuisku on psykiatrian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja kuvataideterapeutti. Hän myös kuvittaa omat teoksensa.

 

Katinka on myös opiskellut klassisia intialaisia taiteita. Hän asuu Helsingissä ja perheessä on kolme lasta. Tutustu Katinka Tuiskun kotisivuihin.



Selaa näytettä klikkaamalla hiirellä tai vetämällä kulmista.

Elsa ja Narkissos

Kirja palaa ikiaikaisen Narkissos-myytin lähteille. Tarina auttaa ymmärtämään nykyisen kilpailuyhteiskunnan paineiden alla kasvavaa lasta. On vaikeaa, jos aina on oltava paras. Pitääkö rakkaus ja hyväksyntä ansaita suorituksin? Torjutuksi tuleminen on tuskallista, kuten Kaiku-keiju saa kokea, tai on turhauttavaa, jos saa Narkissosin tavoin kaiken haluamansa. Kasvaminen on sitä, että oppii sietämään pettymyksiä ja tuntemaan myötätuntoa toisia kohtaan.

Tämän kirjan tarina on koskettava, mutta samalla leikkimielinen. Itsetuntoa voi vahvistaa huumorin ja luovuuden keinoin. Herkät akvarellit täydentävät kirjan tunnelmaa.

Mitä asiantuntijat sanovat:

Satu on hienovireinen kehityskertomus kilpajuoksijatytöstä ja itserakkaasta prinssistä. Taitavasti kerrottu nykytarina Narkissos-myytistä puhuttelee lasta ja aikuista. Se kerrotaan lapselle myötäeläen ja lämmöllä. Taidokas ja upean värikylläinen akvarellikuvitus nostaa esiin vahvat tunteet. Syvällinen teksti antaa eväitä yhteisiin keskusteluhetkiin ystävyydestä ja rakkaudesta, kilpailemisesta ja tavoitteista. Sadun kautta lapsi oppii: tärkeintä on itsensä voittaminen.

Suosittelen kirjaa lasten ja vanhempien yhteisiin lukuhetkiin.

Sirpa Kivilaakso, filosofian tohtori, lastenkirjallisuuden opettaja ja tutkija


Mitä arvostelut sanovat:

Pitääkö aina olla paras, pohtii Katinka Tuisku satukirjassaan Elsa ja Narkissos. Elsa on treenannut koko kesän juoksukilpailuihin, mutta häviää perusteellisesti. Tappion kestäminen on sietämätöntä. Kohtaaminen itsekeskeisen prinssin kanssa avaa Elsalle tien oivallukseen: tärkeintä on itsensä voittaminen. Aikuislukija tunnistaa sadusta myös narsistin kyltymätöntä halua päästä esille. Kirja on herkkine kuvineen hyvä pohja keskusteluille. Ihmisarvo ei tule siitä, että voittaa muut.

Marja Kuparinen, Kirkko ja kaupunki


Tässä kirjassa kirjallisuusterapeuttinen ja kuvataideterapeuttinen ote yhdistyvät oivalla tavalla. Vanhoja myyttejä soisi tuotavan tällä tavoin enemmänkin lapsille ymmärrettävään muotoon, käyttökelpoisiksi työkaluiksi niin arjen asioiden kuin ihmisenä olemisen perusasioiden käsittelyyn. Katinka Tuisku on tässä kirjassaan onnistunut synnyttämään mielikuvia herättävän herkän kauniin maailman lapsen ja vanhemman mieltä virkistäväksi ja hoitavaksi.

Kirjallisuusterapeutti, erityisnuorisonohjaaja Pirjo Arvola ja äidinkielenopettaja, kirjallisuusterapeutti Silja Mäki, Kirjallisuusterapia 1/2010


'Minulle kelpaa vain paras, eikä sekään ole kyllin hyvää' sanotaan kirjassa. Kohtuuttoman kuristavista ajatuksista karistaudutaan kirjan mittaan irti. Itsensä voittamisen ja kilpailemisen teemaa käsitellään niin selkeästi, että viesti ei huku myyttiseen hämäryyteen. Tyylissä on tosin aavistuksen verran vanhanaikaisuutta. Tuiskun akvarellit ovat sulavimmillaan ja pehmeimmillään sadun tunnelmaa kuvatessaan.

Katinka Tuisku lataa kirjoittamaansa ja kuvittamaansa Elsa ja Narkissos-kirjaan (Pieni Karhu) ikiaikaista myyttisyyttä ja nykyhetken lapsuutta. Elsa tapaa Narkissoksen ja molemmat oppivat toisiltaan tärkeitä asioita.

Kirjallisuuskriitikko, kirjailija Ismo Loivamaa, Lapsen Maailma 3/2010


Satuja ja tarinoita elämää varten