Toni Juhanne

ESIKOISKIRJAILIJA TONI JUHANNE
Tervetuloa Nauruvaaraan

Kuka olet?
Olen 30-vuotias Helsingissä asuva luokanopettajaopiskelija. Olen kotoisin Oulusta, mutta asunut ennen Helsinkiin muuttoani myös Rovaniemellä. Lukion jälkeen pääsin Lapin yliopistoon opiskelemaan kasvatustieteitä ja valmistuin vuonna 2008. Ajatus opettajan pätevyyden hankkimisesta hiipi mieleen tehtyäni kaksi vuotta toimistotöitä.

Miksi haluat opettajaksi?
Tykkään olla liikkeessä ja hälinässä, joten luokkahuoneympäristö soveltuu itselle hiljaista toimistoa paremmin. Ja onhan se enemmän kuin todennäköistä, että opettajavanhempien lapsi lopulta opettajaksi päätyy! Onneksi opiskelupaikka Helsingin yliopistosta aukesi. Luokanopettajan ja teknisen työn aineenopettajan tutkintojen tulisi tällä vauhdilla olla suoritettuja alkuvuodesta 2013.

Mistä syntyi innostus tarinankertomiseen?

Uutinen lastenkirjan kirjoittamisesta tuli yllätyksenä monelle lähipiiristäni. Toisaalta se tuli yllätyksenä myös minulle. Olen aina ollut ulkoilmaihminen ja urheiluhullu, eikä kirjan kirjoittaminen tullut mieleenkään ennen kuin akillesjänteeni katkesi jalkapallossa. Sain idean kirjaan istuessani yliopistolla lastenkirjallisuutta käsittelevällä äidinkielen luennolla. Tiesin, ettei urheilemaan ole asiaa noin puoleen vuoteen, joten kirjan kirjoittaminen olisi mukavaa vaihtelua sohvalla istuskelulle ja television katselulle.

Sinulla on myös urheilutaustaa.
Olen pelannut jalkapalloa koko ikäni, mutta nyt kun loukkaantumishistoria on lähes yhtä värikäs kuin Jari Litmasella, olen päättänyt jättää lajin harrastamisen kestävempien henkilöiden haltuun. Nykyisin pelaan golfia. Sen parissa tuskin tulee vakavia loukkantumisia. Toisaalta akillesjänteen katkeaminen oli surkea juttu, mutta toisaalta onnenpotku. Ilman tuota onnettomuutta minulle ei varmaan olisi koskaan tullut mieleen kirjaa kirjoittaa.

Mitä odotat nyt?
Nyt on todella outoa ajatella, että teksti tulee pian myös muiden luettavaksi. Myös Antti Venetpalon lupautuminen kirjan kuvittajaksi on todellinen onnenpotku. Pidän Antin piirustustyyliä huikean hienona ja uskon, että myös muutkin tykästyvät hänen liikettä ja hauskoja yksityiskohtia pursuaviin kuviinsa!

Ransun pelastuskoulu

RANSUN PELASTUSKOULU

Ransun pelastuskoulu on uusi nettisivusto, jossa lapsille ja vanhemmille tarjotaan tietoa ja videoita erilaisista vaaratilanteista ja niiden torjunnasta. Sivustolla on seuraavat videot: Tulella ei saa leikkiä, Kerrostalopalo, Omakotitalopalo, Hätänumero 112 ja Veden vaarat.

Lisäksi sivustolta löytyy Ransun laulama Ei savua ilman tulta-musiikkivideo.

Sivuston on tuottanut Pieni Karhu yhteistyössä Tampereen aluepelastuslaitoksen kanssa. Sivusto on saanut tukea Palosuojelurahastolta.


Media Temple