Kaikki on mahdollista


Outo olento

Teksti ja kuvitus Katinka Tuisku

Ihmeitä voi tapahtua juuri silloin, kun niitä vähiten osaa odottaa. Mutta vaikeaa sitä on uskoa, jos asuu harmaan taivaan alla harmaassa betonikaupungissa, niin kuin Timi, jonka isä on kadoksissa ja äidistä on jäljellä vain varjo. Kirjaimetkin karkaavat kuin linnut Timin opetellessa lukemaan ja kirjoittamaan. Timi viettää aikaansa yksin ja kiusaa lokkeja, kunnes outo olento astuu hänen elämäänsä. Timin uusi arvoituksellinen ystävä katsoo asioita toisin –pahuuden läpi näkyy hyvyys ja harmaassakin on sävyjä. Kaikki muuttuu vähitellen, mutta niin hitaasti, ettei sitä ensin huomaakaan. Juuri kun Timillä herää toivo, hänen salaperäinen ystävänsä katoaa, mutta jättää lupauksen. .


Katinka Tuisku

Katinka Tuisku

Lastenkirjailija Katinka Tuisku on psykiatrian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja kuvataideterapeutti. Hän myös kuvittaa omat teoksensa.

 

Katinka on myös opiskellut klassisia intialaisia taiteita. Hän asuu Helsingisssä, ja perheessä on kolme lasta. Tutustu Katinka Tuiskun kotisivuihin.


Mitä asiantuntijat sanovat:

Outo olento syöksyy pinnan alle, ihmismielen saloja runollisesti valaisevien myyttien syövereihin. Köyhyys, kiusatuksi tuleminen ja ympäristön näköalattomuus saattavat olla totta, mutta sadun lumo näyttää synkeän ja surumielisen arkitodellisuuden uudessa valossa. Kaikki on mahdollista, sillä mielikuvituksen meri on rannaton... Katinka Tuisku on herkkävaistoinen ja psykologisesti terävä sadunkertoja. Lumoavimmat sadut syväluotaavat ihmisenä olemisen ikuisia kysymyksiä. Siksi jokin jää kaihertamaan lukukerta toisensa jälkeen niin lapsen kuin aikuisenkin mieltä: kuka on Merenpoika, Outo olento?

Janne Villa, toimittaja

Katinka Tuisku on luonut kolmannen lastenkirjansa: tällä kertaa tummasävyisen mutta lopussa valoon ja kukkaan puhkeavan. Kuvat ovat jälleen kerran vavahduttavan upeat, jylhemmät ja komeammat kuin aiemmissa kirjoissa. Kuvien maailma on aiempiin kirjoihin verrattuna vaativampi, kun tummat sävyt alkavat heti kirjan kannesta. Näin kuuluu ollakin, sillä ne heijastavat kirjan tarinaa, joka kuvaa riipaisevasti ja samalla sadun hohteen lävitse nykyistä aikaamme. Tarinan taustalla näkyvä maailma tuntuu läheiseltä: taloudelliset huolet ovat liian monen lapsiperheen arkea, yksinäisyys ja kiusatuksi tuleminen liian monen lapsen. Tuisku on onnistunut luomaan uudenlaisen hahmon satuunsa, juuri sellaisen, jota aikamme tarvitsee. Merestä noussut olento osaa nähdä meissä tavallisissa ihmisissä usein esiin nousevan pahuuden taakse sisällämme mahdollisuutena olevaan hyvyyteen ja nostaa sen esiin. Hän näkee inhimillisen heikkouden alla oleviin oikeisiin tarpeisiin ja toiveisiin ja antaa niille mahdollisuuden toteutua. Me saamme mallia vanhempina ja kasvattajina, miten on aina mahdollista tulkita hyvyyden kautta sellainenkin lapsen teko, joka pinnaltaan on väärin. Kun näkee hyvyyttä ja sanoo sen ääneen, vahvistaa sitä. Tämä kirja on aarre vanhempien ja lasten yhteisiin hetkiin. Meidän vanhempien tehtävä on auttaa lapsiamme säilyttämään toiveikkuutensa ja inhimillisyytensä ja siinä Outo olento voi tukea meitä kaikkia.

Jukka Mäkelä, Lastenpsykiatri, lastenpsykoterapeutti, theraplay-vuorovaikutusterapeutti

Tarina tuo esiin monipuolisesti alakouluikäisen lapsen kohtaamia arjen haasteita. Uuden ystävänsä kautta Timi peilaa elämäntaitojaan ja löytää niiden avulla ratkaisuja arkipäivän tilanteisiin. Tarinassa on positiivinen ja kannustava kerrontatapa, joka auttaa lasta käsittelemään vaikeitakin asioita myönteisellä tavalla.

Eila Kauppinen, Toiminnanjohtaja,Suomen lasten ja nuorten säätiö

Katinka Tuisku kuljettaa tarinaansa hyvyyden voimalla laman kaikkinielevästä harmaudesta helpotuksen henkäykseen. Auringonkukat saavat betoninkin kimmeltämään valoa. Kuvien yksivärisyys tukee tarinan sanomaa ja lisää vapautta mielikuvien syntymiselle. Kertomus on lukuisille lapsille henkilökohtainen ja puhutteleva. Se on hoidollinen jo sellaisenaan luettuna, terapiakäytöstä puhumattakaan.

Pirjo Arvola, kirjallisuusterapeutti, erityisnuorisonohjaaja

Kirja käsittelee monia vaikeita ja isoja asioita 7-vuotiaan Timin silmin. Timillä on ystävänä ja oppaana Merenpoika. Merenpojan viisaus ja hyvyys muuttavat Timiä ja asiat alkavat selvitä. Samalla alkaa myös harmaa lähiö kukkia. Toivoisin, että jokainen pelokas ja neuvoton lapsi saisi rinnalleen Merenpoikansa.

Päivi Lampinen-Titley, luokanopettaja

Media Temple