Saduista voimaa - Kuun ja Auringon lapset

 

Katinka Tuisku

Katinka Tuisku

Lastenkirjailija Katinka Tuisku on psykiatrian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja kuvataideterapeutti. Hän myös kuvittaa omat teoksensa.

 

Katinka on myös opiskellut klassisia intialaisia taiteita. Hän asuu Helsingisssä, ja perheessä on kolme lasta. Tutustu Katinka Tuiskun kotisivuihin.



Selaa näytettä klikkaamalla hiirellä tai vetämällä kulmista.

Kuun ja Auringon lapset

Kuu ja Aurinko eivät enää mahdu samalle taivaalle vaan päätyvät myrskyiseen eroon. Kaksoset sinkoutuvat pois kehdostaan. Indigo putoaa äidin puolelle, ja Ambra isän puolelle. Vuosiin lapset eivät näe toisiaan, kunnes sattuma ja kaipaus johdattavat heidät taas yhteen. Tässä sadussa luonto ja äärettömyys ovat voimakkaasti läsnä. Satu kertoo erosta, kaipauksesta, luovuudesta ja eheytymisestä.

Herkät akvarellit täydentävät sadun taianomaisuutta.


Mitä asiantuntijat sanovat:

Suosittelen kirjaa lasten ja heidän vanhempiensa yhteiseen lukuhetkeen. Kirjan voi lukea monta kertaa, sadusta voi keskustella ja kuunnella, miten lapsi kokee sadun ja kuvien sanoman, nauttia taiteesta yhdessä, ymmärtää sadun merkityksen.

Terttu Arajärvi, professori

Satu on rauhallinen, selkeä, syvällinen ja tummasävyinen ja ottaa lapsen hyvin otteeseensa. Se kantaa monta lukukertaa, ja sen vaikutus jää kypsymään lapsen mieleen hellävaraisesti hoitaen.

Silja Mäki, erityisopettaja, kirjallisuusterapeutti

Teksti on runollisen kaunista; siinä on hienoja luonnontunnelmia, tai oikeastaan kaikki tunteetkin koetaan luonnonilmiöinä ja niiden kautta. Sävy on hyvin estetisoiva, mutta ei missään kohden teennäinen. Ei synny myöskään vaikutelmaa, että itse asiasta etäännyttäisiin liiaksi, vaan mukana ovat sekä myrskyt, raivo, kyyneleet, ja jälleennäkemisen ilokin.

Jari Sinkkonen, LT, lastenpsykiatri

Kirjaa voi lukea varmasti vauvasta vaariin, mutta erityisesti se soveltuu leikki-ikäisille ja pienemmille koululaisille tukemaan heidän tunne-elämän, kuvallisen ilmaisun ja kielellistä kehitystä sekä vanhempien erokriisin työstämistä.

Kirsi Huttula, taidepsykoterapeutti, Suomen Taideterapiayhdistys ry:n puheenjohtaja


Mitä arvostelut sanovat:

Toivon, että mahdollisimman moni saa käteensä satukirjan Kuun ja Auringon lapset ja pääsee sen kanssa elämysmatkalle. Suosittelen kirjaa 0-99-vuotiaille. Aivan pienimmät saavat virikkeitä lumoavasta kuvituksesta ja isommat nauttivat kokonaisuudesta. Kirja on oiva kumppani monenlaisissa elämänvaiheissa. Se sopii keskustelun tueksi lapsen elämän muutostilanteisiin mutta myös terapiakäyttöön. Lämminhenkisyydessään se kutsuu vanhempia ja isovanhempia lukemaan lapselle ääneen ja ottamaan hänet lähelle, syliin. Voisin antaa kirjan lahjaksi myös maalaamisesta, kerronnasta ja ihmisen kasvusta kiinnostuneelle aikuiselle. Kaikille se on tarpeellinen.

Sirpa-Maija Harjunkoski, Kirjallisuusterapia

Kuun ja Auringon lapset käsittelee lapsen elämän ajankohtaisia haasteita kuten perheristiriitoja, erilaisten kulttuurien yhteentörmäystä, yksinäisyyttä ja pelkoja, mutta ennen kaikkea niistä selviytymistä, rohkeutta, toivoa, luovuutta ja kaipauksen täyttymistä. Satu kertoo siitä, minkä aikuisetkin joutuvat oppimaan: Erilaisuuteen pitää sopeutua, sillä toista ei voi muuttaa. Samalla kirjassa kulkee koko ajan juonne, joka puhuu oman ainutlaatuisuuden löytämisestä ja arvostamisesta ja kuitenkin tarpeellisesta rohkeudesta ylittää rajoja.

Marja Kuparinen, Kirkko ja kaupunki

Kirja on satukirja, jonka voi lukea lapsille puhtaasti luontoa kuvaavana satuna tai sitä voi käyttää apuna ymmärtämään eroa ja kaipuuta. Siitä voi olla konkreettista apua kun kerrotaan lapselle, miksi äiti ja isi tai mummi ja ukki eivät asu yhdessä.Kirjan kuvitus on asia sinänsä, se on upea. Kuvat ovat Katinka Tuiskun itsensä tekemiä akvarelleja, jotka ovat sekä visuaalisesti nautittavia että teknisesti korkeatasoisia. Niitä on ilo katsoa".

Ulla-Kaija Lammi, Suomen Lääkärilehti

Sadun ja taiteen kautta voi pienikin ihminen käsitellä kipeitä tunteita, joita vanhempien avioero aiheuttaa. Rauhallinen, tummasävyinen ja luonnontunnelmien mukaan etenevä kirja kertoo auringon lapsesta Ambrasta ja kuun lapsesta Indigosta, joiden vanhemmat taistelivat lapsista ukkosmyrskyn erotettua heidät toisistaan. Kirjaa on tarkoitus lukea lasta kuunnellen.

Outi Jaakkola, Me-lehti

Meistä kirja oli hyvä. Jotkut kaipasivat kyllä enemmän jännitystä. Surullista kaikista oli se, että lapset joutuivat erilleen. Kirja opettaa asioita erosta. Kirja opettaa aikuisia, että lapsia harmittaa riiteleminen. Hyvä, että Ambra ja Indigo löysivät lopussa toisensa. Isä ja äitikin olivat jotenkin sovussa. Kirjassa oli kauniita kuvia. Me pidimme kovasti kuvasta, jossa lapset maalasivat yhdessä pilviä. Äiti ja isäkin olivat samalla taivaalla. Meistä kirja sopii hyvin meidän ikäisille lapsille ja oikein hyvin myös pienemmille. Oli mukava jutella opettajan ja luokan kanssa kirjasta.

Mäntylän koulun 2. luokka, Lappeenranta, Kirjallisuuslehti Vinski

Luonnonilmiöitä inhimillistämällä saadaan toisaalta etäisyyttä kipeisiin tunteisiin ja samalla ne ovat vahvasti koettavissa. Syntyy vahva yhteys luontoon. Satu kuvaa herkästi erillään olevan lapsen haaveita jostain toisenlaisesta, tai jonkin ikävää, myös monenlaisten tunteiden kirjoa. Se on myös kertomus aikuisen kasvusta, jossa hellitetään keskinäisestä valtataistelusta ja kilpailusta.

Mervi Leijala-Marttila, Psykoterapialehti



Satuja ja tarinoita elämää varten